Fredag, den 25 maj, är det premiär för PU:REST - Sveriges första öl bryggd på återvunnet vatten. Projektet är ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige.
I en värld som hotas av vattenbrist finns det redan idag tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är minst lika rent som vanligt kranvatten. Så för att slå hål på fördomarna och få fler att upptäcka att avloppsvatten kan bli en del av framtidens lösning, slog sig Nya Carnegiebryggeriet ihop med IVL och tog fram PU:REST - Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten.
– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitét som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson,projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Vattnet som används i PU:REST kommer frånHammarby Sjöstadsverk där det har behandlats i en lång kedja av reningssteg. Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och där tog bryggargänget vid. Fyra veckor senare såg PU:REST, Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten, dagens ljus.
– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang. Det kändes självklart att vi skulle brygga PU:REST som en ekologisk och kristallklar pilsner eftersom det är en ren och ”naken” ölstil, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet.
PU:REST har premiär den 25 maj, klockan 17.00 på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad, där bland andra forskare från IVL kommer att närvara för att presentera reningstekniken och berätta om vattenfrågorna i ett globalt perspektiv. Ölet kommer även finnas i begränsad upplaga på Systembolaget (lokala och småskaliga sortiment, TSLS, vilket innebär de 7 butiker som är närmast NCB) från och med den 2 juli. Dessutom kommer PU:REST att finnas på utvalda krogar och festivaler, till exempel ”Smaka på Stockholm”, den 5 till 10 juni.
Fakta om PU:REST
PU:REST är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Nya Carnegiebryggeriet och Carlsberg Sverige (som tillsammans med Brooklyn Brewery grundade Nya Carnegiebryggeriet).
Ölet är en krispig och kristallklar pilsner i nordtysk stil, bryggd på ekologisk pilsnermalt, ekologisk Spalter-humle, Brooklyn House lagerjäst och återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk. Alkoholstyrkan är 4,8 procent. Smaken är ren och distinkt, och humlen bidrar med lätt örtiga toner.
PU:REST kan avnjutas i Nya Carnegiebryggeriets restaurang på Ljusslingan 17 i Hammarby Sjöstad från och med den 25 maj och i begränsad upplaga på Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment från och med den 2 juli. Dessutom kommer PU:REST att dyka upp på utvalda restauranger och festivaler.
Om IVL Svenska Miljöinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap och utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet. Målet med vårt arbete att bidra till ett hållbart samhälle. Hammarby Sjöstadsverk är en av världens ledande forsknings- och utvecklingsanläggningar inom vattenreningsteknik. Anläggningen som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH används i både nationella och internationella forskningsprojekt tillsammans med näringslivet och andra parter. Läs mer på www.ivl.se.
Tillsammans mot NOLL Carlsberg, i Sverige och världen, arbetar strategiskt för att skapa en mer hållbar framtid genom hållbarhetsprogrammet Tillsammans mot NOLL, Together Towards Zero, och bland annat strävar företaget efter att minska vattenförbrukningen med 50% till 2030. För att uppnå detta mål är omprövning av befintlig teknik och processer nödvändig, bland annat mer avancerad återvinning av spillvatten och återanvändning av vatten på bryggeriet, och eventuellt även i produkterna. Även om storskalig kommersiell produktion fortfarande ligger många år fram i tiden, ger samarbetet med IVL en inblick i framtiden för bryggning och tekniska framsteg.
Läs mer på: www.okorkat.se och www.carlsberggroup.com/sustainability
Comments